Szij Kamilla, Torma Éva és Somogyi Laura közös kiállítása

Megnyitó: 2012. június 23., 18 óra

Helyszín: Vajda Lajos Stúdió Pincegaléria, 2000 Szentendre, Péter-Pál u. 6. 

A kiállítást Beke László nyitja meg

A közös kiállítás alapjául szolgáló elképzelés az, hogy mindhárman alkotói munkánkat olyan irányba fejlesztjük, hogy a közösséget, befogadót részesévé, aktív részesévé tegyük a munkának, bevonjuk a folyamatba, vagy eleve alkotónak tekintjük. Természetesen, módszereink különbözőek és igen árnyaltak, mindhármunk esetében az egyéni alkotói út tapasztalatait is magukban foglalják.

Szij Kamilla:

Hidegtű képeinél alkalmazott rajzolási módszerét egy másik anyagba (agyagrelief) viszi át. A kiállításhoz kapcsolódóan, workshop kerül megrendezésre, címe: Hogyan készítsünk Szij Kamilla képet? A workshopon Szij Kamilla saját alkotói módszerét mutatja be, majd az ott készült munkák is a kiállított anyag részévé válnak.

Torma Éva:

Képzőművészeti tevékenysége mellett művészetterápiás munkát is folytat. A művészet terápiás értelmezésével, terápiás csoportok vezetésével foglalkozik. Most ezen tapasztalatait fordítja vissza a képzőművészet nyelvére, alkotói, kiállítói lehetőségét arra használva, hogy gesztust tegyen pszichotikus alkotók felé úgy, hogy műveiket képzőművészeti kontextusban értelmezi újra.

Somogyi Laura:

A befogadó aktív részvételére számít egy interaktív installáció bemutatásával.

Az interaktív installáció ötletéül egy, a múlt század fordulójáról származó metszet szolgál, amelyen egy osztályteremben, kislányok egyforma mozdulatokkal utánozzák a tanító nénit, aki a varrás alapmozdulatait mutatja nekik.

A műben, ennek az utánzási gesztusnak a bemutatása, értelmezése, kibontása történik.

Ha közel lépünk az installációhoz, kezünkbe vehetjük az irányítást, és részesei lehetünk annak a visszás élménynek, amikor megtapasztalhatjuk, milyen, ha utasításainknak feltétel nélkül engedelmeskednek.

 

A kiállítást azért ajánljuk, mert Torma Éva olyan műveket dolgozott föl, amik az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteményben láthatók.