Elnyertük a Pulszky Társaság 'Az Év Múzeuma 2022' ICOM Magyarország különdíját

2022. május 21-én szombaton a Múzeumok Majálisán adták át Az Év Múzeuma 2022 díjat a Múzeumkertben. Az okleveleket és a díjakat dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, L. Simon László, a házigazda Nemzeti Múzeum főigazgatója, Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, valamint az együttműködő múzeumszakmai szervezetek és a szponzorok képviselői adták át. Az Év Múzeuma díjat Pulszky Társaság, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza. Az Év Múzeuma díjat olyan muzeális intézmények, amelyek a stratégiai alapú fejlesztéseiknek köszönhetően innovatív, előremutató megoldásokat tudtak megvalósítani, amelyekkel jelentős eredményeket értek el az elmúlt egy évben.

Nagy örömünkre szolgál, hogy idén az ICOM Magyarország különdíját az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény érdemelte ki. 

A múzeumokat kilenc tagú bizottság értékelte, a bizottság felkért tagjai idén: dr. Bereczki Ibolya, mint a díj bizottságának elnöke, dr. Mészáros Balázs, dr. Ringer István, Heilauf Zsuzsanna, dr. Vicze Magdolna és Kónya Béla a Pulszky Társaság képviseletében, továbbá dr. Kemecsi Lajos, az OKSZ – Országos Közgyűjtemények Szövetségének, dr. Végh Katalin, a MVMSZ – Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének, és Molnárné Aczél Eszter az ICOM Magyarország képviseletében. Az értékelés során a bizottság a múzeumok fejlődését számos szempont alapján vizsgálta, melyek: a megújulás, a gyűjteménymenedzsment, az ismeretátadás és hozzáférés, a szolgáltatások, a társadalmi felelősségvállalás kategóriái voltak.

Az cikk forrása és a további díjazottakról szóló beszámoló itt olvasható.