Nemzetközi konferenciaszervezés támogatása a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelyei részére

Nemzetközi konferenciaszervezés támogatása a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelyei részére
Pályázati felhívás 2012.

 

I. A támogatás célja
A Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: Akadémia) az akadémiai kutatóhelyek nemzetközi beágyazódásának előmozdítása és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében a kutatóhelyek által Magyarországon szervezett nemzetközi konferenciák, workshopok támogatására 2012. évben pályázatot alapított.

 

II. A támogatásra jogosultak köre
Pályázatot nyújthatnak be az Akadémia irányítása alá tartozó kutatóközpontok, önálló jogi személy kutatóintézetek és a Támogatott Kutatócsoportok Irodájához tartozó akadémiai támogatott kutatócsoportok (a továbbiakban együtt: kutatóhelyek).

 

III. A támogatás megvalósulásának kizáró okai

Nem támogatható az a pályázat, amelynek megvalósítása, illetve a megvalósítás módja vagy eredménye

a) bűncselekménynek vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívásnak minősül,

b) alapvető emberi vagy alkotmányos jogot sért,

c) a nemzet, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, valamint más nemzetek méltóságának és a társadalom más alapvető érdekeinek sérelmével jár, így különösen a közrendbe, a közerkölcsbe, a család és a kiskorúak védelmének követelményébe ütközik.

Nem részesülhet támogatásban a pályázó, ha

a) a benyújtott támogatás iránti kérelmében a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett,

b) a pályázati kiírásban előírt, vagy a támogatási szerződés megkötésének feltételeként meghatározott dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a szükséges nyilatkozatokat nem teszi meg, vagy nyilatkozatát visszavonja.

 

IV. A pályázat megvalósítására rendelkezésre álló keretösszeg mértéke, támogatási időszak

A teljes indikatív pályázati keretösszeg 2012. évben: 20 000 000 Ft. A rendelkezésre álló keretösszeg kimerülése után további pályázatok nem fogadhatók be, pályázati lehetőség megszűnéséről az Akadémia honlapján megjelenő közlemény ad tájékoztatást.

Jelen pályázat a 2012. év során és a 2013. év első félévében megrendezendő nemzetközi vonatkozású események támogatására szolgál.

 

V. A pályázaton igényelhető támogatás formája és mértéke

A jelen pályázat keretében a rendezvény jellegétől és létszámától függően 500 000 Ft és 3 000 000 Ft közötti mértékű támogatási összeg igényelhető.

A támogatás vissza nem térítendő jellegű, folyósítására a támogatási szerződés megkötését követően előfinanszírozás formájában, egy összegben kerül sor, a rendezvényt követő utólagos elszámolással.

Elszámolható költségek:

a) rendezvény előkészítéséhez és lebonyolításához kapcsolódó költségek (pl.: terembérlet, technikai eszközök biztosítása, étkezés, meghívók, nyomtatott anyagok, honlap készítés),

b) meghívott előadók/résztvevők szállás- és útiköltsége,

c) étkeztetésre a támogatás legfeljebb 30%-a használható fel.

A támogatás terhére nem számolható el tárgyi eszköz beszerzés, napidíj, előadók honoráriuma.

 

VI. A pályázat benyújtásának módja, tartalmi és formai követelményei

A kutatóhely nevében a pályázat benyújtására a kutatóhely vezetőjének megbízása alapján a rendezvény szervezésének tudományos felelőse (továbbiakban témavezető) jogosult.

A pályázatot a jelen pályázati felhívás mellékletét képező űrlapon kell benyújtani. A témavezető és az intézmény vezetője által aláírt pályázati anyagot 3 eredeti, papíralapú példányban, valamint elektronikusan kell beadni. Az elektronikus pályázati űrlapokat MS Word, az aláírt dokumentumok szkennelt másolatát pdf formátumban kell beküldeni.

A pályázati anyagokat az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának kell címezni (1051 Budapest, Nádor u. 7 vagy 1245 Budapest, Pf. 1000, e-mail cím: nkp@titkarsag.mta.hu).

A pályázatok a jelen pályázati felhívás közzétételétől kezdődően 2012. december 31. napjáig nyújtható be.

 

VII. A pályázatok érvényessége
A pályázat formailag csak akkor érvényes, ha valamennyi szükséges dokumentum aláírva, az előírt tartalommal beérkezett, és a pályázóval szemben nem áll fenn kizáró ok. A pályázat formai befogadásáról az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya 5 munkanapon belül értesíti a pályázót. Ha a pályázat nem felel meg a követelményeknek, az MTA Titkárság Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának munkatársa hiánypótlásra szólítja fel a témavezetőt az általa megadott e-mail címen. Hiánypótlásra az értesítés kézhezvételét követő 8 munkanap áll rendelkezésre.

Ha a pályázó a hiánypótlást hibásan, hiányosan nyújtja be, vagy a hiányosságokat határidőn belül nem pótolja, a pályázat érvénytelenség okán elutasításra kerül.

 

VIII. A pályázat elbírálása, döntés a támogatásról

A pályázatok a beérkezés sorrendjében szakmai bírálat alapján kerülnek értékelésre. Az értékelés során a rendezvény tudományos jelentőségén túlmenően figyelembe veendő a nemzetközi kapcsolatok építéséhez való hozzájárulás, valamint a rendezvény pénzügyi megvalósíthatóságának szempontjai is. A támogatásról az Akadémia elnöke dönt.

Az Akadémia a támogatási döntésről a döntés meghozatalát követő 15 napon belül írásban tájékoztatja a pályázót.

 

IX. A támogatás folyósítása, beszámolás

A sikeres pályázatot követően a támogatást elnyert pályázóval az Akadémia támogatási szerződést köt, a támogatás rendelkezésre bocsátásáról a támogatási szerződés aláírását követően az MTA Titkárság Gazdasági Igazgatósága gondoskodik. A fel nem használt vagy jogosulatlanul igénybevett támogatási összeg a visszafizetés okától függően részben vagy egészben visszafizetendő.

Az elnyert támogatási összeg felhasználásáról a kedvezményezett köteles elszámolni, az elszámolásra vonatkozó részletes szabályokat és határidőket a támogatási szerződés tartalmazza.

 

X. Jogorvoslat

A pályázat eredményéről szóló döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

 

Budapest, 2012. május 17.

 

Pálinkás József
a Magyar Tudományos Akadémia
elnöke
Az eredeti pályázati kiírás megjelent a A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos honlapján.
MTA Web
MTA kut
MTA int