Beszámoló // Konferencia – Musée Dr Guislain, Gent, Belgium

A másfél napos konferenciát (2011. április 28–29.) megelőző délután érkeztünk Gentbe, ahol aznap a SMAK támogatóinak rendeztek szakmai vezetéssel egybekötött hosszú nyitva tartást. Mivel a múzeummal már korábban aktív kapcsolatot sikerült kialakítani, levelezésből értesültünk a programról és sikerült bekapcsolódnunk. Jorge Macchi: Music stands still; Michael Sailstorfer: Raum und Zeit; Marcel Broodthaers: Het Broodthaerskabinet című kiállításokat tekintettük meg a kurátor, Philippe Van Cauteren vezetésével. A konferencia résztvevői közül leginkább a franciák hiánya tűnt föl, de Dániától Olaszországig galériavezetők, múzeumi kollégák és pszichiáterek egyaránt érdeklődéssel követték az igen gazdag előadásokat.

Lisa Appignanesi (écrivain et Présidente du Conseil d’administration du Freud Museum London) : Mère et enfant :intelligence psychanalytique précoce című előadásában a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) tünetegyüttes definálásának történeti beszámolójával vezette be azokat a tüneteket, amikkel korunkban a pszichiáterek látóterébe kerülnek a gyermekek. Melanie Klein, Anna Freud, D. W. Winnicott elemzésein keresztül az anya–gyermek kapcsolat sérüléseit mutatta be.

Raf De Rycke (Administrateur délégué des Frères de la Charité) : Augmentation de la demande de soins chez les enfants et les jeunes. Causes, opportunités et menaces Az előadó az érzelmi problémák okainak kutatása közben a négy lehetséges fejlődési fázist mutatta be (fizikai; biológiai; szociológiai és egzisztenciális fejlesztés). A kortárs segítők képzésére hívta föl a figyelmet.

Peter Adriaenssens (Pédopsychiatrie à la K.U. Leuven) : auteur de Laat ze niet schieten! című előadásban történeti összefoglalót kaptunk, melyben a felelősség megosztása és a családon belüli erőszak megjelenése a gyermekek viselkedésproblémáinak sarokpontjait feltételezte. A megoldás egyik legfontosabb elemének az önképzést, önfejlesztést tekinti.

Zbigniew Kotowicz (Centre de Philosophie des Sciences, Université de Lisbonne): Enfants, aliénation et pédopsychiatrie, environ  1800–1935 A gyermekek intézménybe kerülését vizsgálta, megállapítása szerint csak a 19.sz. végétől lehet bizonyítottan gyermek-pszichiátriáról beszélni. 1879-ig magánpraxis nem létezik, kizárólag kórházi keretek közt van pszichiátriai ellátás. Ide gyermekek addig a kleptomániás, illetve a piromániás tünetekkel kerültek csak be. 1937-re jut oda maga a rendszer, hogy újrapozícionálja saját helyét a társadalomban, ekkor változik meg a pszichiátriai hozzáállás és lesz önálló gyermekekre szakosodott osztály.

Carine Steverlynck (Dr. en Sciences pédagogiques) : Enfants en danger ou enfants dangereux? Összehasonlította a franciaországi és a belgiumi helyzetet a szociális kérdésekben, a női egyletek és vallásos szervezetek gyermekvédelmi felfogását. Az előadás az anya-képzés körében hozott új kutatási eredményeket.

Hans Looijen (Directeur Het Dolhuys, Haarlem), Beate Zekorn-von Bebenburg (Directeur du Musée Struwwelpeter, Francfort am Main) et Pompeo Martelli (Directeur du Museo Laboratorio della Mente, Rome) : Enfant et psychiatrie dans le musée – a három rövid bemutatót egy kerekasztal beszélgetés követte.

Bruno Vanobbergen (Commissaire flamand aux droits de l’enfant) : L’enfance comme forme de résistance. De la signification des droits de l’enfant dans la rencontre entre l’enfant et l’adulte A járó- és fekvőbeteg ellátás körüli nehézségekről, a családon belüli ellentétek és ki nem mondott feszültségek kezeléséről.

Stijn Vanheule (Université de Gand, unité d’enseignement et de recherche Psychanalyse et Psychologie de la consultation) : Pris entre cerveau et esprit című előadás jogi felvetéseinek apropója a köznyelv pszichologizálódása miatt vált érdekessé. A téma a stigmatizáció, a betegségtudat és az elfogadás problémáit járta körül. Ellentétbe állította a gyógyszerek illetve az interperszonális kapcsolatok hatékonyságát.

Colin S. Gale & Caroline Smith (Bethlem Royal Hospital’s Archives & Museum): Vu mais pas entendu : la vision du Bethlem Hospital sur les enfants et les jeunes patients au dix-neuvième siècle Az epileptikus betegek a 19. sz.-ban csak mint érdekességek jelentek meg. A két előadó a korabeli fotódokumentáció vizsgálatával a betegség társadalmi kontextualizálását mutatta be.

Patrick Allegaert & Bart Marius (Musée Dr. Guislain) : Dangereusement jeune | La  visite de l’exposition Le corps imposant. Obésité ou maigreur, perfection ou perturbation. A Musée Dr Guislain jövő évre tervezett kiállításának koncepcióját tárta a hallgatóság elé, aminek kapcsán a jelen konferenciát is megrendezték.